I LOVE MALAYSIA..1 MALAYSIA..THE LAND OF PARADISE..

Saturday, September 18, 2010

SEMBAHYANG ----> " SEMBAH DEWA HYANG??"

Jangan guna perkataan 'sembahyang'....

Dewasa ini hampir kebanyakan umat Islam hari ini tidak terlepas daripada menggunakan istilah "Sembahyang" yang merujuk kepada "Solat." Tetapi pada hakikatnya, istilah "Sembahyang" mempunyai maksud atau pengertian yang terdapat unsur "Syirik."
Professor Hasbi As Siddiqi di dalam salah satu bukunya, membahas perkataan "Sembahyang." Katanya; "Sembahyang di ambil daripada perkataan "Sembah" dan "Hyang" yang merujuk kepada nama dewa - dewa yang disembah oleh penganut Agama Hindu dahulu kala. "Sembahyang" juga diertikan sebagai "menyembah berhala yang bernama Hyang."

Dua pakar Bahasa Indonesia, yang salah seorangnya pernah datang ke Malaysia, mengajar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), iaitu Dr Daniel juga telah mengesahkan bahawa istilah "Sembahyang" merujuk kepada "menyembah dewa yang bernama Hyang."

Orang Buddha pergi ke Tokong, Orang Hindu pergi ke Kuil dan Orang Kristian pergi ke Gereja menggunakan istilah "Sembahyang," terserahlah kepada mereka, kerana memang terdapat unsur "Syirik" dalam ibadah mereka. Tetapi Umat Islam, Tidak sesuai sekiranya, "Solat" juga diistilahkan sebagai "Sembahyang", yang mana pada asalnya kata sembahyang itu merujuk kepada "menyembah dewa bernama Hyang."

Kalau boleh ubahlah ayat seperti seorang ibu mengarahkan anaknya bangun untuk menunaikan Solat Subuh. "nak, bangun!. pergi "Sembahyang Subuh," kepada "nak, bangun!. Pergi "Solat Subuh." Solat lebih tepat istilahnya

Mungkin sebahagian daripada kita, akan menganggap bahawa hal ini hanyalah hal yang remeh dan tidak begitu penting. Tetapi bagi mereka yang mempunyai kesedaran Agama dan memetingkan kualiti ibadah, akan sentiasa berhati-hati dan mengambil perhatian akan hal seperti ini.

SEBARKAN . . . Semoga Allah merahmati usaha kita. Amin!.

SO...GUNAKAN LAH PERKATAAN 'SOLAT' .....

p/s: credit to buaya merah for the info ( http://www.buaya-merah.blogspot.com/ )

2 Comments:

  1. akmy said...
    Selama ini, boleh dikatakan seratus peratus orang Melayu mengiktikadkan atau merujuk "sembahyang" kepada "solat". Kalau pun hendak dihalusi, ianya adalah "sembah yang satu" iaitu Allah. Cuma kini, apabila kajian yang terlampau akademik yang tinggi seperti ini, barulah menjadi bercabang pemikiran mereka yang yang telah terbiasa dengan perkataan sembahyang. Kenapa tidak diputuskan saja bahawa perkataan 'sembahyang' telah menjadi bahasa tempatan atau biasa kepada orang-orang Melayu Islam bagi merujuk kepada bahasa Arab 'solat'. Tegaskan bahawa sembahyang bagi orang Melayu tidak langsung sama dengan pengertian mahupun perbuatan, dengan perkataan menyembah dewa hyang atau lain-lain sembahyang.
    Ahmad Soffian said...
    Kenapa buat tulisan warna kuning? Pening nak membacanya.

Post a Comment 

blogger templates | Make Money Online